Treceți la conținutul principal

GHID UTILIZARE CBCT – MAXXDENT DIGITAL DENTAL RADIOLOGY

Tomografie dentară (CBCT- Tomografie computerizata cu fascicul conic)

 Prin tomografia computerizată cu fascicul conic se obține intregul volum(FOV=Field of View) într-o singură rotatie a aparatului în jurul capului pacientului, ceea ce reprezintă un timp de expunere mult mai mic la radiatii. Imagistica tridimensională creată prin CBCT permite o mai buna diagnosticare, planificare a tratamentului și monitorizare, precum și o analiză mai bună a rezultatelor decât era posibil in cazul imaginilor convenționale bidimensionale.

Pentru utilizarea rapida a CBCT-ului am realizat pentru dumneavoastra un ghid.

-      ❗ Important! Pentru o utilizare rapida si pentru a se salva tot ce s-a lucrat pe imaginea volumul, este indicata instalarea programului CS Imaging 3D.


Programul se poate instala accesand linkul: https://s.go.ro/cpdztynk  |  si utilizand parola: 339782

 

Incepem utilizarea CBCT - ului cu accesarea link-ului de dowlandare primit de la MaxxDent.

Accesand oricare dintre acestea din emailul primit, butonul GET YOUR FILES sau link-ul, ulterior click pe download si incepe descarcarea.



Deschidem fereasta unde s-a descarcat, iar pentru a putea deschide volumul, acesta trebuie dezarhivat, altfel se va deschide un singur slide al CBCT-ului. Pentru dezarhivare click dreapta pe volum si selectam “dezarhivare” sau “extract all”
.



Folderul cu volumul, dupa dezarhivare, o sa arate asa:





   Pentru deschiderea volumului, click stanga pe oricare dintre slide-uri:


Selectam fila din partea superioara a paginii “Curve” sau “Curba” in care se va lucra.



In acest moment sectiunile afisate reprezinta:

RECONSTRUCTIE 3D  

PLAN TRANSVERSAL

PLAN SAGITAL

PLAN PANORAMIC

 

Primul pas pentru o analiza corecta si completa este reprezentat de formarea arcului corespunzator. De la "tools" din stanga, selectam “trace panoramic curve”/ “trasare curba panoramica”.



Masuratoarea se face la nivelul apexurilor dintilor de pe arcada, apoi vom da click stanga, din loc in loc; astefel se va desena cate un punct pe mijlocul crestei. Se porneste din spatele tuberozitatii pe intreaga arcada, pana vrem sa inchidem arcul si dam dublu click stanga.


Imaginea obtinuta se poate rectifica in zonele dorite prin mutarea punctelor de legatura din zona selectata, sau prin click pe linie, se poate muta pozitia arcului integral.

In cazul in care se doreste maximizarea uneia dintre cele 4 imagini, acest lucru se poate face prin click stanga pe pictograma:




Foarte important este faptul ca putem ajusta dimensiunea unui slide, pentru vizualizare unor detalii care poate nu sunt satisfacatoare pe unul din slide-uri; aceasta se poate face pentru fiecare plan. Acesta modificare se face din :


    

Fiecare plan are o culoare reprezentativa, care este evidentiata in coltul din dreapta sus; culoarea respectiva este corespondenta sectiunii care se observa atunci cand activam cursorul. Daca activam martorul din extremitate, putem translata stanga -  dreapta; daca apasam pe sfera care se regaseste mai jos, se poate angula planul asa cum ne dorim; astfel se va
schimba imaginea si din panul sagital alaturat.

 


Pentru reconstructia 3D, trebuie mentionat ca: cu actiunea “click stanga” se roteste in toate planurile, exista si cele trei planuri evidentiate aici prin culorile despre care mentionam anterior; cu click dreapta se translateaza.


 Pe fiecare dintre cele 4 cadrane ale cbct-ului regasim specificatiile despre pozitie din urmatoarele insemne: 

A       A- Anterior

H- Head

F- Feet

R- Drepata

L- Stanga

P- Posterior

L- Oral

         B-   Vestibular


Masuratorile la nivelul CBCT-ului se realizeaza cu ajutorul iconitei, pe care o regasim pe bara de instrumente:



Astfel, va urma efectuarea masuratorilor pe zonele de interes. Pentru o masuratoare la nivelul 1.5, se pozitioneaza linia planului sagital pe mijlocul crestei, avem grija ca inclinatia sa fie astfel incat sa fie paralela cu dintii situati catre mezial, pentru ca ceilalti, situati spre distal pot avea o inclinatie nepotrivita, astfel incat axa nu va fii cea dorita.

Masuratoare se face de la mijlocul crestei pana la structura anatomica care intereseaza, la mijloc vestibular-oral si la colet deasemenea, masuratorile pot fii mutate daca nu au fost pozitionate in locul potrivit sau se poate schimba dimensiunea.


Toate aceste masuratori apar pe panoul din stanga cbct-ului, acolo unde se pot sterge, ascunde sau unde se poate schimba culoarea. 




Prin click stanga pe sageata de sub pictograma “rigle” putem accesa: 


O linie multipla, in cazul in care dorim masuratoarea perimetrului unei sectiuni, prin click stanga in punctul fiecarei extremitati, se vor afisa masuratorile fiecarei sectiuni, dar si perimetrul total, iar cu dublu click stanga inchidem selectia.

Raportorul, pentru a masura diverse unghiuri, dupa pozitionarea unui implant, in cazul in care se doreste vizualizarea fata de vertical, la ce angulatie va fii la bont; cu aceasta masuratoare se poate calcula cu exactitate angulatia bontului.


O alta functie foarte importanta a CBCT-ului, daca se doreste inserarea unui implant si sa fie vizualizat modul in care va arata acesta, se poate active modul de implant: 


 Vizibil in bara de instrumente din stanga. Masuratoare implantului se poate face din varful implantului pana in pozitia in care se doreste sa se incheie implantul, sau pana in structura anatomica dorita; Softul va selecta in baza de date implantul care considera ca se potriveste in zona selectata. -  Foarte important de mentionat este faptul ca, pentru utilizarea acestui segment de implant, trebuie descarcata libraria de implantuti, iar CS 3D Imaging are baza de date a tuturor producatorilor. –




 Softul va selecta implantul care considera ca se potriveste, lungimilie se potrivesc cu masuratorile efectuate.

Marja care trebuie respectata in implantologie este de cca 1,5-2mm la distanta de orice structura anatomica: nerv, cavitate nazala, cavitate sinusala, dinte vecin, iar in cazul corticalelor osose, ideala este distanta de aprox 1mm.

Cele trei puncte pozitionate pe imaginea implantului ne ajuta sa il mutam; reasezarea lui se va face in toate planurile.

Imaginea implantului cuprinde si axa acestuia, care poate exemplifica viitoarea pozitie in cazul in care se foloseste bont drept, cu ajutorul caruia putem vizualiza mai departe de inserarea efectiva a implantului.

Pentru efectuarea masuratorilor pe mandibula, reluam procedura de masuratoare la nivelul apexurilor dintilor de pe arcada; click stang pe mijlocul crestei.O procedura suplimentara pentru analiza cbct-ului pe mandibula este posibilitatea trasarii canalului mandibular din pictograma: 


Procedura de inserare a implantului este identica cu cea pentru arcada superioara; interesant este fapul ca in momentul in care masuratoarea implantului se aproprie prea mult de canalul mandibular trasat, poate aparea un invelis rosu in zona implantului ca si atentionare. Odata cu modificarea pozitie si dimensiunilor implantului, aceea atentionare va dispare.

               

Informatiile prezentate mai sus reprezinta baza utilizarii CBCT-ului, pe care am structurat-o intr-un format rapid si usor de urmat!

 

Va multumim pentru atentie!

Pentru orice alte informatii ne puteti contacta!

 Echipa MaxxDent!

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Chirurgia ghidată, cel mai înalt nivel în implantologia orală!

Cursul  “Guided Surgery”, primul  curs de chirurgie ghidată  din Oltenia, organizat de   MaxxDent   - Radiologie Dentară Digitală Craiova, în colaborare cu Dental  Digital  Solutions Cluj –   DDS  – a avut loc sâmbătă, 22 Februarie, în Craiova,  la Muzeul Olteniei ! Prezentarea de perfecționare despre chirugia ghidată a avut medici prezenți din: Craiova,  Târgu-Jiu, Slatina, Strehaia și Dobreta Turnu Severin! Cursul a fost susținut de către: Dr. Rovana SOCOLOV , co-fondator al clinicii D'Institute Cluj, specialist in chirurgie ghidată, Mihai SELARIU - fondator DDS, Dr. Chiriac Ciprian – Medic specialist Chirurgie dento-alveolară Craiova,  în colaborare cu MaxxDent Craiova - Radiologie Dentară Digitală, in calitate de organizator al evenimentului. Chirurgia ghidată - Guided Surgery- în implantologia orală se consideră că va deveni c ea mai utilizată tehnica în viitor!  Guided Surgery - Chirurgia Ghidată -  oferă soluții spre o predictibilitate și o precizie ridic

Scopul radiografiilor dentare

Deontologic este ca orice consult stomatologic să înceapă cu interpretarea radiografiei panoramice, de actualitate, a pacientului!  Scopul radiografiilor este fie cel de diagnosticare, fie cel de “verificare”, după ce medicul a intervenit  din punct de vedere stomatologic, are nevoie de o radiografie de control pentru a verifica intervenția făcută! Diagnosticarea cu exactitate a problemelor dentare se poate face doar cu ajutorul radiografiilor dentare! De ce? Pentru ca medicul stomatolog, indiferent de calitațile sale profesionale, are nevoie sa vadă ce este și la “interior”, ce nu se vede intr-o simpla consultație! Radiografiile dentare cuprind toate componentele dintelui, coroana, rădăcina și baza osoasă, toate acestea sunt necesare într-o diacnosticare corectă! Radiografiile dentare de control, sunt deasemenea foarte importante! Medicii stomatologi verifică fiecare intervenție printr-o asemenea radiografie de control, strict local la dintele de interes! Radiografiile de